نویزگیر یا اسپلیتر چیست؟

اگر در خانه یا محل کار خود از سرویس اینترنت پرسرعت ای دی اس ال استفاده می‌کنید، احتمالا نام دستگاهی به نام اسپلیتر را شنیده‌اید. اما ممکن است هنوز با نحوه کار این دستگاه به طور دقیق آشنا نباشید. در این مقاله درباره اینکه نویز گیر مودم چیست یا همان splitter چیست آشنا میشوید و به نحوه کار اسپلیتر و تاثیر آن روی خط اینترنت ADSL خواهیم پرداخت.

splitter چیست

(Splitter) چیست ؟ نویز گیر مودم چیست؟

اسپلیتر مودم چیست؟ اسپلیتر یا تقسیم‌کننده که به آن نویزگیر هم گفته می‌شود، قطعه‌ای الکترونیکی بوده که ابعاد آن تقریبا به اندازه یک قوطی کبریت است.در یک سمت اسپلیتر یک سوکت و در طرف مقابل آن دو سوکت قرار دارد. بالای هر کدام از سوکت‌ها یک اسم نوشته شده است. سوکتی که تنها در یک طرف اسپلیتر قرار دارد Line نام داشته و دو سوکت دیگر در طرف مقابل، Phone و Modem نام دارد. در برخی از اسپلیترها به جای نام این دو سوکت، از عکس تلفن و مودم برای مشخص کردن سوکت‌ها استفاده می‌شود.

طرز کار اسپلیتر در سرویس اینترنت ASDL

نحوه اتصال نویزگیر به مودم چگونه است؟ همان‌طور که می‌دانید سرویس اینترنت ADSL روی خط تلفن راه اندازی می‌شود. قبل از آمدن ADSL، کابل‌های تلفن برای انتقال صوت طراحی شده بودند. امواج صوت در بازه فرکانسی ۳۰۰ هرتز تا ۳.۴ کیلوهرتز قرار دارد. بعد از آن ADSL روی خطوط مخابرات ارائه شد. امواج ADSL در بازه فرکانسی ۲۵ کیلوهرتز تا ۱.۱ مگاهرتز قرار دارند. این تفاوت بازه فرکانسی، موجب شده تا بتوان از خطوط تلفن به طور همزمان برای انتقال سیگنال‌های صوتی و ADSL بدون تداخل استفاده کرد.

شما روی خط تلفن رانژه شده می‌توانید از اینترنت استفاده کنید و در همان حال با تلفن صحبت کنید. اما گاهی در یک بستر قرار گرفتن فرکانس ADSL و سیگنال صوتی موجب شده تا شما تاثیر آن را روی دستگاه تلفن و مودم به صورت نویز مشاهده کنید. نویز شدید روی سرعت اینترنت تاثیر گذاشته و موجب کاهش سرعت آن می‌شود.گاهی اوقات وجود این نویز موجب شنیدن صدای خش‌خش در هنگام مکالمه یا قطعی کامل بوق خط تلفن می‌شود.

تشریح مدار داخلی اسپلیتر

در داخل اسپلیتر یک مدار الکترونیکی و ۳ پورت وجود دارد. مدار الکترونیکی اسپلیتر از یک خازن و سیم‌پیچ و مقاومت تشکیل شده است. به این مدار فیلتر پایین گذر گفته می‌شود. کار اسپلیتر گرفتن فرکانس بالای ADSL از روی خط تلفن و انتقال تنها سیگنال‌های صوتی به سمت دستگاه تلفن است.در اسپلیتر سیگنال ورودی از Line مستقیم به پورت ADSL می‌رود. اما سیگنال ورودی برای خارج شدن از پورت Phone از مدار الکترونیکی که در بالا بیان کردیم می‌گذرد.

فیلتر پایین گذر

زمانی که خازن به صورت سری در مدار قرار می‌گیرد، فرکانس بالا نمی‌تواند از آن عبور کند. به همین صورت اگر در مدار یک سیم‌پیچ به صورت سری قرار داده شود مانع از عبور فرکانس بالا می‌شود.بنابراین می‌توان اینگونه بیان کرد سیمی که از سوکت Line به سمت سوکت Phone می‌رود، از فیلتر پایین گذر عبور می‌کند. در فیلتر پایین گذر ما از خازن و یک سیم‌پیچ برخورداریم که مانع از عبور فرکانس‌های بالا یا همان فرکانس‌های ADSL می‌شوند. به این ترتیب از خروجی Phone تنها سیگنال‌های صوتی خارج می‌شوند.

کاربرد اسپلیتر

کاربرد اسپلیتر در منازل و اداراتی که از ADSL استفاده می‌کنند و در کنار آن هم‌ زمان از یک یا چند دستگاه تلفن بر روی همان خط استفاده می‌کنند، مشخص میشود.

فواید استفاده از اسپلیتر

 تا اینجا با این موضوع آشنا شدید که نویز گیر مودم چیست یا همان اسپلیتر مودم چیست؟ حال درباره ی فواید آن صحبت میکنیم. وجود اسپلیتر بر سرراه تلفن مانع از دریافت نویز و شنیدن صدای خش‌خش روی بوق خط می‌شود. کاهش نویز توسط اسپلیتر موجب تغییر و افزایش میزان SNR خط اینترنت ADSL خواهد شد. در نتیجه میزان سرعت اینترنت افزایش و میزان قطعی و وصلی آن بر اثر نویز بالای خط، کاهش خواهد یافت.با وجود اسپلیتر می‌توانید به طور همزمان از یک پریز تلفن برای مودم و دستگاه تلفنتان استفاده کنید.

نحوه اتصال اسپلیتر به مودم و تلفن

نحوه نصب اسپلیتر به مودم را با دقت انجام دهید تا  به درستی نویز خط شما گرفته شود:

  • از سوکت تلفنی که پشت مودم قرار دارد یک کابل تلفن وصل کرده و به سوکت Modem روی اسپلیتر متصل کنید.
  • از دستگاه تلفن خود یک کابل تلفن به سوکت Phone بر روی اسپلیتر متصل کنید.
  • در نهایت یک کابل تلفن از سوکت Line اسپلیتر به پریز تلفن وصل کنید.
  • شما می‌توانید دستگاه تلفن را با اسپلیتر به صورت جداگانه روی یک پریز و مودم را نیز با اسپلیتر به پریز تلفن دیگری وصل کنید.

به نحوه اتصالات باید دقت کنید، در صورتی که اتصال اشتباه باشد ممکن است صدای بوق خط تلفن قطع شود یا اینترنت وصل نشود.

نحوه اتصال اسپلیتر به مودم و تلفن

برخی سوالات متداول:

(Splitter) چیست؟ نویز گیر مودم چیست؟

اسپلیتر یا تقسیم‌کننده که به آن نویزگیر هم گفته می‌شود، قطعه‌ای الکترونیکی بوده که ابعاد آن تقریبا به اندازه یک قوطی کبریت است.در یک سمت اسپلیتر یک سوکت و در طرف مقابل آن دو سوکت قرار دارد.

فواید استفاده از اسپلیتر مودم چیست؟

وجود اسپلیتر بر سرراه تلفن مانع از دریافت نویز و شنیدن صدای خش‌خش روی بوق خط می‌شود. کاهش نویز توسط اسپلیتر موجب تغییر و افزایش میزان SNR خط اینترنت ADSL خواهد شد. در نتیجه میزان سرعت اینترنت افزایش و میزان قطعی و وصلی آن بر اثر نویز بالای خط، کاهش خواهد یافت.

کلیدواژه : اسپلیترنویزگیر
ارسال دیدگاه